Mietittäessä kissalle sopivaa ravintokoostumusta voidaan esimerkiksi ottaa sen tavallinen saaliseläin eli hiiri. Hiiressä on vettä 70 %, proteiinia 14 %, rasvaa 10 %, hiilihydraatteja 1 – 2 % ja kuitua alle 1 %. Tästä on hyvä lähteä liikkeelle. Kissan ravinnossa tulisi olla 25 – 30 % proteiineja. 23 aminohaposta 11 on kissalle välttämättömiä.

Hyviä proteiinin lähteitä ovat naudan, sian, broilerin ja muun siipikarjan, hevosen, kaniinin, poron, peuran, lampaan ja riistaeläinten liha. Liha kannattaa antaa raakana, jolloin sen sisältämät ravintoaineet ja vitamiinit ovat mahdollisimaan hyvin hyödynnettävissä. Salmonella ja muut bakteerit tuhoutuvat pakastettaessa, ja suomalainen liha on kyllä tarkastettuakin. Lisäksi raakaravintoa syövän kissan vatsan pH on tarpeeksi hapan tuhotakseen esim. salmonellabakteerit jo vatsalaukussa. Itse kaadettu riista ja järvikala tulisi loisvaaran takia kypsentää.

Kissalle voidaan antaa kerran viikossa kalaa. Liiallista kalan syöttämistä tulisi välttää, koska raaka kala sisältää tiaminaasi-nimistä entsyymiä, joka tuhoaa B1-vitamiinia. Kalan sisältämät tyydyttymättömät rasvahapot kuluttavat elimistön E-vitamiinivarastoja. Siitä saattaa kissalle olla seurauksena keltarasvatauti. Kissalle sopivia kaloja ovat esim. lohi, silakka, muikku, seiti, kuha ja kissojen tonnikala.

Kissalle voidaan tarjota kerran viikossa pieni määrä sisäelimiä, kuten maksaa tai munuaisia. Niitä ei saisi myöskään antaa liikaa, jottei kissalle tule A-vitamiinin yliannostusta. Sian maksaa tulisi välttää, koska siinä on eniten lääke- ja hormonijäämiä. Naudan tai broilerin maksa on parempi vaihtoehto. Munuaiset on hyvä viillellä veitsellä ja liottaa vedessä yön yli, jotta kuona-aineet imeytyvät veteen.

Possun, kanan, lampaan tai naudan sydän on tosi terveellistä kissalle. Sitä tulisi antaa pari - kolme kertaa viikossa, koska se sisältää paljon kissalle välttämätöntä tauriinia. Sydän onkin yleensä kissojen suurta herkkua. Raa’at kananmunankeltuaiset ovat myös hyvää ravintoa kissalle. Niitä kannattaa tarjota 1 – 2 kpl viikossa. Keltuaisen kissa hyödyntää sataprosenttisesti. Naudan maha on hyvä entsyymipommi, ja sitä kissalle voi antaa kerran viikossa.

Kissat syövät luonnossa hiiret luineen päivineen. Raakaravontoa syövän kissan kalkintarve tyydytetään syöttämällä sille esim. broilerin siipiä tai broilerin tai kukonpojan kauloja. Siipiä on saatavilla myös jauhettuina. Luut pitää aina tarjota raakana, ei koskaan kypsennettyinä! Kypsät luut voivat sälöytyä ja puhkaista suolen ja ovat täten hengenvaarallisia kissoille. Ihanteellinen kalsium/fosforisuhde on n. 1,2 : 1, eli kalsiumia tulisi ravinnossa olla hieman enemmän kuin fosforia.

Noin kolmannes aikuisen kissan ravinnosta tulisi koostua luisesta lihasta. Pennut tarvitsevat kalkkia enemmän. Jos kissa ei suostu syömään luita, kalkintarpeen voi tyydyttää jauhetulla kananmunankuorella. Aikuisen kissan annostus on tällöin 1 tl per kiloon lihaa. Pennulle 2 tl per kiloon lihaa. Maitotuotteet eivät ole hyviä kalsiumin lähteitä, vaikka niitäkin voi kissalle joskus herkkuna tarjota. Joillekin kissoille tulee maidosta ripuli, ja maitoa ei juomana kannatakaan antaa. Sopivampia ovat erilaiset hapanmaitotuotteet.

Kissa tarvitsee välttämättömiä rasvahappoja. Kissalle välttämättömiä ovat linolihappo (omega6) ja linoleenihappo (omega3), arakidonihappo ja eikosapentaeenihappo. Linolihappoa saa mm. auringonkukkaöljystä. Arakidonihappoa saa hevosen- ja sianlihasta. Naudan- ja lampaanrasva eivät ole kovin hyödyllisiä kissalle. Kalaöljy ja kananrasva ovat hyviä. Kalanmaksaöljyä kissalle ei kannata antaa, vaan ennemmin lohiöljyä tms. Jos kissa syö liikaa sian- ja kananlihaa, sille voi tulla herkemmin tulehduksia.

Kissat eivät tarvitse hiilihydraatteja kovin paljon. Sopiva määrä olisi 1 – 2 %. Sopivia kasviksia ovat mm. keitetty peruna, riisi tai kaura. Pieni määrä hiilihydraatteja auttaa ruoansulatusta. Kissalle tärkeää on tuore ruoho. Joko kissan tulisi antaa syödä ruohoa ulkona, tai sitten sille voi kasvattaa ruohoa sisällä esim. ohranjyvistä. Kauppojen kissanruohot saattavat olla kissoille suorastaan myrkyllisiä. Myös useat huonekasvit ovat kissoille vaarallisia.

Kissoilla ei ole luontaista janon tunnetta, joten kissan juomista olisi hyvä seurata. Kissa tarvitsee vettä n. 0,5 dl per painokilo. Kuivamuonan suurin riski onkin krooninen nestehukka, ja sen seurauksena virtsakiteet.

Lähde: http://personal.inet.fi/yritys/annamultanen/artikkeli-kissojen_luonnonmukainen_ruokinta.html