1245448792_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Juhannusaaton soserumba alkaa olla loppusuoralla. Meidän piti mennä Kallen vanhempien mökille tänään, mutta kun koko päiväksi luvattiin sadetta, ei siellä olisi ollut juurikaan tekemistä ainakaan lapsille ja koirille, joten jäätiin kaupunkiin ja päädyttiin tekemään isot annokset koirien kasvissoseita pakastimeen. Mennään mökille sitten huomenna...

Wilma sai kahdeksi viikoksi omaa kurkku-puolukka-mustikka sosetta 120 g:n annosrasioissa höystettynä pienellä vitamiinilisällä, yhdellä teelusikallisella MaHeVi:n mustaherukkajauhetta ja puolella teelusikallisella Molkosan heravalmistetta (maitohappokäynyttä heraa).

Jääpalamuotteihin jäävuorisalaattia ja kukkakaalta sekä porkkanaa odottamaan sitä päivää kun pääsemme kokeilemaan muita vihanneksia yksitellen. Wilman yhdistelmäsosetta tein siis vain sen parin viikon annoksen, koska tilanne elää koko ajan ja soseen koostumukseen saattaa tulla tarvetta jollekin muulle kuin mitä siellä on nyt.

Dilbert sai hervottoman ison megasoseen, joka riittää kuukaudeksi. Ennen purkittamista kuvittelin sen riittävän ainakin kolmeksi kuukaudeksi. Voi että Dilbert syö paljon! Kasvisosioon laitettiin raakana kurkkua, jäävuorisalaattia, puolukkaa ja mustikkaa ja kypsennettynä kesäkurpitsaa, kukkakaalta ja porkkanaa. Tähän soseeseen sekoitin puuron (suhde kiloa puuroa kohti 1,5 kiloa kasvissosetta), jossa oli riisiä (suhteessa 2 kertaa enemmän kuin muita), hirssiä, tattaria, amaranttia, quinoaa, ruista, ohraa sekä kauraa. Sössö jaettiin 200 g kerta-annoksiin rasiohin ja jokaiseen rasiaan lisättiin lisukkeiksi vajaa 1 tl MaHeVi:n ruusunmarja-, puolukka- ja mustaherukkajauheita (siis aitoa kuivattua ja jauhettua marjaa) ja 0.5 tl Molkosania.

Loput lisukkeet laitetaan sitten sekä Wilmalle että Dilbertille kullakin aterialla. silloin voi perussoseeseen heittää mukaan vielä jotakin extraa, esim. hedelmiä Dilbertin tapauksessa, mitä nyt kaapissa sattuu olemaan. Muut lisät laitetaan myös ateriakohtaisesti erikseen eli kylmäpuristettuja kasvi- tai kalaöljyjä en pakastimeen laittanut, koska käytän useita eri öljyjä vaihdelleen. Valkosipulin haluan lisätä tuoreena puristettuna. Kananmunankuorta laitan sen mukaan paljonko luita on syöty ja sen ja oikean luun suhdetta haetaan vielä. Jauhettu nokkonen/merilevä on joka tapauksessa kuuriluontoista kamaa, jotka eivät ole jatkuvassa käytössä ja nivelaineistakaan en ole varma tarvitseeko Dilbert niitä aina, vaikka nyt onkin sen selän jumituksen jälkeen mennyt koko ajan. Lisäksi en ollut varma saako sitä pakastaa.

Dilbertin ruokavalio alkaa olla niin monipuolista, että noita kaiken maailman vitamiineja ja lisiä voisi alkaa kohta jo vähentämään. Niitä on ollut tässä siirtymävaiheessa ruuassa mukana runsaanpuoleisesti, että mitään ei jää puuttumaan, kun ruokavaliota vielä kokeillaan ja haetaan. Näissä soseissa ei ole mukana Multimixiä (vitamiiniseos) eikä oluthiivajauhetta, koska en ole varma haluanko niitä joka annokseen laitaa. Ylipäätään pitkällä tähtäimellä aijon katsoa mitä "keinotekoisista" vitamiineista voin pudottaa pois. Multimixissä tosin on luonnollisia vitamiineja eikä synteetisiä ja oluthiivajauhe nyt on ohan luonnollinen B-vitamiinin lähde, mutta jatkuvaan käyttöön en sitä varmaankaan halua.

Täytyy vielä sanoa, että Dilbertin sose maistuu paljon paremmalta, kuin se sose, mitä tilasin valmiina kuukausi sitten. Se oli niin oksettavan hajuista, vaikka siinä oli vain kurkkua, jäävuorisalaattia ja parsakaalta, että meinasin oksentaa! en käsitä kuinka noista aineista saa niin pahan hajuisen soseen. Tässäkin oli yhtä ja toista ja maku on joka minunkin mielestäni ihan kelvollinen! Kyllä se vaan on niin, että paras tehdä itse, jos vain suinkin rahkeet riittää. Valmiit soseet ovat todellakin vain pahan päivän varalle (ja päivän onkin syytä olla todella paha!)